Musik og ord der bevæger

24 øvelser til træning for ældre med og uden demens

Af Synnøve Friis

Her på siden kan du finde et materiale med 24 øvelser i form af instruerede bevægelses-programmer til musik. Et eksempel med Synnøve selv ses her. Øvelse 19

Øvelserne er basseret på Synnøve Friis´ pionerarbejde og erfaringer indenfor demens- og ældreområdet gennem de sidste 50 år, hvor musikalsk stimulation anvendes til at styrke kommunikation, interaktion og træning til vedligehold af funktionsniveauet.

Materialet er tværfagligt og kan anvendes af alle ansatte og pårørende i ældreplejen.

Metoden anvender musik, sprog og bevægelse som et hele. Den måde, en instruktør bruger sin stemmeføring og krop på, er afgørende for øvelsernes effekt. Det handler ikke om at være en god sanger eller ej. Øvelserne kan siges eller synges, men dynamikken er vigtig.

Materialet

 • Lydfiler, hvor Synnøve Friis præsenterer sig selv og materialet. Hun fortæller om sin interesse, om demensområdet, metoden, teorien og målgruppen for øvelserne. Hør Synnøve fortælle her.
  Synnøves præsentation
 • Teksthæftet til “Musik og ord der bevæger”
  Læsevejledning forklarer opdelingen i to kolonner i det samlede teksthæfte. Til venstre står, hvad der skal gøres med kroppen. Til højre står, hvad instruktøren skal synge/sige – og hvordan. Den nuancerede stemmeføring og vigtige betoninger er beskrevet først i teksthæftet under læsevejledning. Hver øvelse har et formål, som er skrevet øverst. Teksthæftet kan downloades her. Hent teksthæfte
 • Instruktionsvideoer til alle øvelser
  Videoer med øvelserne er lavet for at hjælpe med at forstå og træne øvelserne som instruktør. Se de 24 videoer her
 • Musik til øvelserne
  Lydfiler med musik til de 24 øvelser. Download her